В момента сме в турбулентния сценарий, защото случаите надхвърлиха 500 на

...
В момента сме в турбулентния сценарий, защото случаите надхвърлиха 500 на
Коментари Харесай

Проф. Витанов: В турбулентния сценарий сме, при над 2000 нови случая нещата излизат от контрол |

В момента сме в турбулентния сюжет, тъй като случаите надхвърлиха 500 на денонощие. Той има два разновидността – единият е начален етап на турбулентността, в който сме сега и той е от 500 до 2000 случая на денонощие. В този стадий към момента доцент Кунчев и неговите сътрудници биха могли да управляват нещо. Прехвърлим ли обаче 2000, разпространяването в цялата страна ще стане дифузно и ще стане доста мъчно да се управлява.

Това сподели по Bulgaria ON AIR математикът на Националния действен щаб проф. Николай Витанов от Българска академия на науките. Какво е неговото пояснение за това по какъв начин стигнахме дотук:

В началото на юни, когато случаите бяха 6, един човек сподели " дръжте шарана, изкарайте още двайсет дни до 19 юни ", това не се случи за какво – тъй като имаше други хора, които споделиха " отхлабвайте ограниченията, вирусът си отива ", " ще си скъсам дипломата, в случай че не изчезне юни месец " и по този начин подкрепиха образуването на една огромна група от хора, която беше 1 млн. и 200 хиляди, след това стана 1 млн. и 500 хиляди, сега е 1 млн. и 800-900 хиляди, които не съблюдават ограниченията. Около 24-24% от хората не съблюдават никакви ограничения. "

От позиция на математическата доктрина на идеологическата битка виновността носи този, който е основал тази група от 1 млн. 900 хиляди, изясни математикът. По думите му това са хората, които интензивно пропагандираха " по това време ", че вирусът си отива, че няма смисъл от ограничения.

" Това съгласно мен беше чист популизъм и резултатите се виждат в този момент. Те говореха това, което хората желаеха да чуят, а не което трябваше да вършат ", разяснява Витанов и посочи, че става дума за този, " който искаше да си къса дипломата и още не си я е скъсал и другите около него ".

Професорът напомни, че още в края на септември, когато е правил прогнозата за октомври, е споделил, че здравната система би трябвало да се готви за 30 000 случая, че този месец ще е временен.

" Напълно разбирам, че с изключение на моите данни има и други данни и съображения, и че държавното управление евентуално повече се надяваше, че хората ще съблюдават ограниченията, само че съгласно мен не се опълчи сполучливо на дейната агитация за неспазване на ограниченията, която докара до сегашните резултати и те може още да се влошат. В обществените мрежи имаше призиви да ме арестуват когато споделих 30 000, когато споделих, че здравната система може да подадде. Сега цифри няма да кажа, тъй като хората не са готови да ги чуят ", изясни проф. Витанов.

Според него цифрата 2000 новозаразени на денонощие е гранично и ще бъде достигнато доста скоро, в случай че не се подхващат ограничения. По думите му въвеждането на маски на открито би могло да позабави процеса, само че в наклонността е да се върви нагоре, което " по никакъв начин не е добре ".

Когато имаме 7000 възпитаници едновременно под карантина или 25 затворени учебни заведения тогава би следвало да се преразгледат ограниченията в обучение, сподели математикът във връзка прекосяването към отдалечено образование.

" Това, че инфектираните са толкоз доста, не значи, че по-бързо ще преминем през епидемията. В момента записаните случаи са 30 и няколко хиляди като ги умножите по 8 са 240 000 индивида, които са се срещнали с вируса. Това са 3,5% от популацията. До така наречения „ стаден имунитет “ има още доста, доста – това първо. Второ, теорията на стадния имунитет се основава на обстоятелството, че един път добит имунитетът не се губи, а при новия ковид това не е ясно ", сподели математикът.

" В началото на юни епидемията можеше да продължи единствено още две седмици, по-късно щяхме да сме като Тайван. Щяхме да имаме доста ниски стойности през лятото и в този момент да се кахърим, че имаме стотина случая на месец, само че не се случи ", заключи проф. Николай Витанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР